Peter Lesterhuis

Groen heeft een enorme waarde, die niet in geld is uit te drukken. Wat mij betreft is het openbaar groen geen sluitpost waar zomaar op bezuinigd kan worden, maar biedt het juist kansen om de kwaliteit en de leefbaarheid van de dorpen en wijken te verbeteren. Investeren in groen draagt immers bij aan een schone en gezonde leefomgeving.

De huidige economische crisis is ook een ecologische crisis. De voorraad fossiele brandstof raakt op waardoor de energiekosten en dus ook de woonlasten zullen stijgen. Daarom zijn steeds meer mensen op zoek naar duurzame alternatieven en worden er elke week in Smallingerland wel ergens zonnepanelen geplaatst.

De sociale huursector heeft de omslag naar duurzaam wonen echter nog niet gemaakt. Daarom pleit ik voor het versneld energieneutraal maken van de gehele sociale huursector, waarbij huizen optimaal geïsoleerd worden, zelfvoorzienend zijn en zelfs energie leveren voor het opladen van een elektrische auto en/of fiets. Sociale huurders besparen hierdoor niet alleen op de woonlasten, het creëert ook extra werkgelegenheid in een periode waarin we te maken hebben met hoge werkloosheid.

Voor veel mensen is regie over het eigen leven niet zo vanzelfsprekend. Tijdens mijn werk als docent in de gezondheidszorg merk ik dat de professionalisering van de zorg deze regierol grotendeels heeft overgenomen. Daarbij is het systeem leidend geworden en staat de mens steeds minder centraal. Nu de gemeente vanaf 2015 veel zorgtaken van de landelijke overheid zal overnemen, kunnen we voorwaarden scheppen zodat mensen met een zorgvraag weer zelf kunnen bepalen wanneer ze 's ochtends ontbijten en 's avonds naar bed gaan.

De keuzes die we nu maken, hebben gevolgen voor de generaties na ons. Laten we dan ook de goede keuzes maken, zodat onze kinderen en kleinkinderen in een schoon, gezond, sociaal en solidair Smallingerland kunnen samenleven.

Daar wil ik me als raadslid voor inzetten.

Raadsleden

Piet de Ruiter

raadslid & fractievoorzitter

Nieuwsflits

Sluit je aan

Samen maken we verandering mogelijk en werken we aan een eerlijk en empathisch Nederland.
Word lid!

Gezocht fractieassistent

GroenLinks zoekt een fractie assistent. Ben jij de duizendpoot die wij zoeken en wil je tegen een kleine vergoeding de rechter en de linkerhand worden van de (steun)fractie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.