Verkeer en vervoer

Verkeer en vervoer

De mobiliteitsgroei lijkt onomkeerbaar. GroenLinks realiseert zich dat de auto zeker op het platteland onmisbaar is geworden. Maar tegelijk worden de nadelen van het toenemend autogebruik ook steeds duidelijker. Steeds meer asfalt, sluipverkeer en een onveilige leefomgeving, zeker voor kinderen. De luchtkwaliteit verslechtert en er is veel geluidsoverlast in door het verkeer. Ons klimaat kan het groeiende autoverkeer niet meer aan en daarmee is het autoverkeer een belangrijke veroorzaker van de klimaatcrisis.

Voor GroenLinks zijn nieuwe wegen en meer asfalt geen oplossingen voor het mobiliteitsvraagstuk. Zeker in onze gemeente zijn afstanden naar scholen en winkels dermate kort dat de meeste mensen daarvoor niet noodzakelijkerwijs de auto hoeven te gebruiken. Met de fiets kan het ook en vaak sneller. Binnen de eigen woonplaats is de fiets het enige vervoersmiddel dat je gegarandeerd van deur tot deur brengt. Met de fiets kun je overal komen en je zou hem wat ons betreft overal gratis en bij voorkeur bewaakt moeten kunnen stallen. Daarnaast is fietsen leuker en gezonder dan autorijden. Lopen en openbaar vervoer zijn natuurlijk ook goede alternatieven.

GroenLinks staat voor:

Voorrang voor de fiets

Om de fietsveiligheid en het comfort te bevorderen krijgt onderhoud van de fietspaden in onze gemeente meer prioriteit. Daarnaast worden obstakels, als paaltjes en putten, indien mogelijk weggehaald. Waar mogelijk worden doorgaande veilige vrij liggende fietsroutes aangelegd, met goede aansluiting op het openbaar vervoer. In de inrichtingsplannen voor de winkelcentra krijgt de fiets op alle mogelijke manieren voorrang en wordt het gemotoriseerd vervoer zo veel mogelijk beperkt. Daarnaast komt er een netwerk van speciale fietsstraten zowel binnen als buiten de bebouwde kom waar de fietsers prioriteit hebben en waar de auto te gast is.

Met de fiets naar school

Ouders en kinderen worden gestimuleerd om lopend of met de fiets naar school te gaan. Tijdens de breng- en haaltijden van basisscholen zijn de straten voor of rond het schoolplein autovrij. Voor ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen komen aparte kus- en zwaaiplekken.

Duurzaam busvervoer

Investeren in een beter openbaar vervoer gaat verder dan het investeren in asfalt of nieuwe busstations. Daarom wil GroenLinks dat alle streekbussen in Smallingerland gaan rijden op biogas, waterstof of lokaal opgewekte elektriciteit. Daarnaast willen we dat Smallingerland op zoek gaat naar andere vormen van openbaar vervoer dan de traditionele bus, zoals kleinere elektrische busjes of een watertaxi.

Stimulering autodelen en elektrisch rijden

De gemeente stimuleert autodelen, zoals het Green Wheels-project. GroenLinks wil een dekkend netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto’s, fietsen en scooters bij parkeergarages en parkeerplaatsen. Hiervoor worden afspraken gemaakt met overheidsdiensten en werkgevers met een groot wagenpark.

Het centrum van Drachten autovrij

In Smallingerland wordt veel ruimte gebruikt om auto's de laten parkeren. In goed overleg met de lokale ondernemers willen we daarom een plan ontwikkelen om het centrum van Drachten autovrij te maken. Parkeren gebeurt buiten het centrum op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen en garages. Om te beginnen zou in een groter gedeelte van De Kaden autoluw of zelfs autovrij kunnen worden. Dit biedt volop kansen voor de horeca. Zo ontstaat er meer ruimte voor terrassen, waarmee een gezellig uitgaansgebied wordt gecreëerd voor zowel jong als oud.

Schoon vrachtvervoer en slimme bevoorrading

De gemeente neemt het initiatief om de bevoorrading van het centrum van Drachten veel geavanceerder aan te pakken: een overslagsysteem nabij een transferium met elektrisch aangedreven kleinere voertuigen. Een fijnmazig systeem van elektrische busjes door de dorpskern kan zowel een uitkomst zijn voor het goederen- als het personenvervoer.


 

Raadsleden

Piet de Ruiter

raadslid & fractievoorzitter

Nieuwsflits

Sluit je aan

Samen maken we verandering mogelijk en werken we aan een eerlijk en empathisch Nederland.
Word lid!

Gezocht fractieassistent

GroenLinks zoekt een fractie assistent. Ben jij de duizendpoot die wij zoeken en wil je tegen een kleine vergoeding de rechter en de linkerhand worden van de (steun)fractie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.