Dierenwelzijn en natuur en milieubescherming

Dierenwelzijn en natuur- en milieubescherming

Dieren maken deel uit van onze dagelijkse leefomgeving. Veel inwoners van onze gemeente hebben een gezelschapsdier en in het buitengebied zijn veel landbouwhuisdieren. De grootste groep dieren wordt gevormd door in het wild levende dieren. Dieren horen bij onze samenleving, zij dragen bij aan een levendige gemeente. De dieren en hun leefomgeving verdienen onze aandacht en zorg. Dat geldt dus zowel voor huisdieren als voor in het wild levende dieren.

Bescherming van natuur en milieu is nodig voor een verantwoord flora- en faunabeheer. Om dieren in de natuur ruimte te geven, wil GroenLinks dat de groene gebieden zoveel mogelijk op elkaar worden aangesloten. De gemeente werkt samen met buurgemeenten en de provincie voor het maken van natuurplannen, verbindingszones en het verwerven van middelen daarvoor. Binnen onze regio wordt gezocht naar kansrijke locaties en kansen voor bijzondere soorten en biotopen.

GroenLinksstaat voor:

Geen megastallen in Smallingerland

GroenLinks kiest voor dierenwelzijn en niet voor bio-industrie. Wat ons betreft is er in Smallingerland geen plaats voor megastallen. Megastallen zijn namelijk niet alleen slecht voor het welzijn van dieren, maar hebben ook negatieve gevolgen voor het milieu en de concurrentiepositie van kleinschalige (biologische) boerenbedrijven. Daarnaast maken de grote stallen ons platteland lelijk en industrieel.

Biodiversiteit staat centraal bij het beheer van gemeentelijk groen

Bij het beheer van gemeentelijk groen staan biodiversiteit, bescherming van dieren en hun leefgebieden voorop. Hiervoor ontwikkelt Smallingerland een gedragscode, zodat broedende vogels en andere dieren in alle rust hun jongen groot kunnen brengen.

Betrek en ondersteun boeren bij natuurbehoud

Een groen buitengebied met een diverse natuur bestaat alleen dankzij de boeren. Natuurlijke stroken weidegebied die extensief beheerd worden, dragen bij aan de diversiteit van weidevogels, andere dieren en insecten.

Smallingerland gentechvrij

GroenLinks wil dat de gemeente Smallingerland een gentechvrije gemeente wordt.


 

Raadsleden

Piet de Ruiter

raadslid & fractievoorzitter

Nieuwsflits

Sluit je aan

Samen maken we verandering mogelijk en werken we aan een eerlijk en empathisch Nederland.
Word lid!

Gezocht fractieassistent

GroenLinks zoekt een fractie assistent. Ben jij de duizendpoot die wij zoeken en wil je tegen een kleine vergoeding de rechter en de linkerhand worden van de (steun)fractie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.