Smallingerland groen!

GroenLinks wil een groene gemeente Smallingerland

Groen heeft een enorme waarde, die niet in geld is uit te drukken. In deze tijden van bezuinigingen en financiële krapte durft GroenLinks te kiezen voor echte kwaliteit: groene kwaliteit. Daarom zetten we ons in om van Smallingerland een schone en gezonde gemeente te maken, waarbij voldoende aandacht is voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Daarnaast willen we een centrale rol voor de groene ruimte in en rond onze gemeente en dat energieverspilling serieus wordt aangepakt. Uiteraard zet GroenLinks zich in voor het behoud van natuur en biodiversiteit.

Aandacht voor een groene en sociale leefomgeving versterkt de gemeente. Want levenskwaliteit, een gezonde economie en vertrouwen in een goede toekomst kunnen niet zonder elkaar. Uiteraard is een groene gemeente vanzelfsprekend ook een schone gemeente, met schone lucht, schoon water en schone grond. Wie iets vervuilt, ruimt het zelf op. Bovendien kiest GroenLinks voor een aanpak waarbij groene ruimte, werkgelegenheid, sociale voorzieningen, huisvesting en water elkaar versterken.

Binnen onze gemeente kun je je gemakkelijk te voet en per fiets verplaatsen. Door de bebouwde kom en het buitengebied beter met elkaar verbinden en de toegankelijkheid van het openbaar vervoer te optimaliseren, kunnen we op de fiets, te voet en met het openbaar vervoer meer gaan genieten van de natuur en het landschap van Smallingerland.

GroenLinks wil de groene ruimte in en om de bebouwde kom behouden en waar mogelijk uitbreiden. De gemeente kan de beschikbare ruimte binnen de bebouwde kom bovendien veel slimmer benutten. Bijvoorbeeld door leegstaande kantoorpanden creatief te gebruiken door deze gebouwen voor verschillende functies in te zetten.

GroenLinks streeft ernaar dat Smallingerland de afspraken ten aanzien van de klimaatdoelstellingen nakomt. Zo willen we dat onze gemeente per 2040 volledig energie neutraal is. Dat kan alleen wanneer de gemeente, bewoners, instellingen en ondernemers met elkaar samenwerken. Daarnaast gaat de gemeente na of Europese fondsen kunnen worden aangevraagd voor de financiering van duurzaam gemeentelijk beleid.

Natuur krijgt van ons alle ruimte, zodat iedereen ervan kan genieten en iedereen een goede balans kan vinden met de dagelijkse drukte. Wat is fijner voor kinderen dan af en toe eens een dagje ravotten in de natuur? De intensieve veehouderij heeft zich ontwikkeld tot een industrie waar dieren een productiefactor zijn geworden. Dit gaat gepaard met veel dierenleed en schade voor het milieu. GroenLinks wil hier een halt toeroepen door geen megastallen in Smallingerland toe te staan. Bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de landbouw zijn een gevaar voor onze gezondheid en de natuur. Het gif krijgen wij uiteindelijk op ons bord. Daarom wil GroenLinks het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch terugdringen en maatregelen treffen die de biodiversiteit vergroten.


 

Raadsleden

Piet de Ruiter

raadslid & fractievoorzitter

Nieuwsflits

Sluit je aan

Samen maken we verandering mogelijk en werken we aan een eerlijk en empathisch Nederland.
Word lid!

Gezocht fractieassistent

GroenLinks zoekt een fractie assistent. Ben jij de duizendpoot die wij zoeken en wil je tegen een kleine vergoeding de rechter en de linkerhand worden van de (steun)fractie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.